czwartek, 28 czerwca 2012

Olej z oliwek - czy jest zdrowy?


Mówi się powszechnie o diecie śródziemnomorskiej jako najzdrowszej dla naszego serca i konserwującej długowieczną młodość. Wystarczy spojrzeć na Francuzów albo Hiszpanów - no tak, słońce, morze, łagodny klimat, no i dieta - owoce , wino w umiarkowanych ilościach, figi, oliwki... A jak oliwki to oliwa z oliwek. Na pewno jest bardzo zdrowa. I smażymy naleśnik na oliwie albo na oleju słonecznikowym.

Czy można gorzej? Chyba już się gorzej nie da...po prosu te oleje, zgodnie z badaniami dietetyków i naukowców, nie nadają się do obróbki termicznej! Do sałatki, oliwa jest genialna, rozpuszcza witaminy, wzmacnia smak, komponuje się z warzywami i owocami - po prostu sama pochodzi od roślin.

Zapomniany olej rzepakowy

Tymczasem najnowsze dokonania nauki, również polskiej, przywracają nam nasz olej,  do którego produkcji surowiec rośnie szerokim żółto kwitnącym łanem na naszych polach. Olej rzepakowy - pozbawiony obecnie szkodliwego kwasu erukowego, stanowi wspaniałą bazę dietetyczną. Zwłaszcza do smażenia potraw. Najnowszy olej oznaczony jako "00", ma do tego bardzo ciekawą strukturę kwasów nienasyconych omega-3 i omega-6, ważnych ze względów przeciwmiażdżycowych ale także o działaniu antyrakowym i przeciwstarzeniowym. Bo struktura tych kwasów, ich proporcja, jest niezwykle istotna! Postaram się rozprawić z olejami w najbliższym poście...po polsku artykule...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz