poniedziałek, 4 czerwca 2012

kwasy omega-3 w odżywianiu


Omega 3 - ogólnie

Każdy zapewne wie, że cholesterol ma związek z naszym zdrowiem, wszyscy też słyszeli o kwasach tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe kwasom tłuszczowym nierówne. Obok kwasów nasyconych, NKT, których pełno w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, istnieją kwasy jedno- i wielonienasycone, które mają decydujący wpływ na poziom cholesterolu we krwi,. Tak więc nie tylko spożycie pokarmów zawierających cholesterol, czy raczej jego ograniczenie,  ma znaczenie dla ochrony naszego zdrowia, ale także uzupełnianie diety wartościowymi kwasami i unikanie kwasów niezdrowych. W licznych badaniach pokazano, że zastąpienie kwasów tłuszczowych nasyconych przez jednonienasycone lub wielonienasycone powoduje obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL we  krwi. Ponadto kwasy tłuszczowe jednonienasycone nie obniżają zawartości cholesterolu HDL i nie wpływają na poziom w niej trójglicerydów. Niestety, zła wiadomość jest taka, że w organizmie człowieka niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są  syntezowane. Tak więc trzeba tych kwasów dostarczyć organizmowi we właściwie skomponowanej diecie. Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych można wyróżnić dwie podstawowe grupy kwasy omega-3, czyli kwasy tłuszczowe zawierające 3 wiązania nienasycone w cząsteczce i kwasy omega-6 - zawierające 6 wiązań podwójnych. Badania ludów, w których diecie obfitują ryby i ich przetwory, na przykład doświadczenia wśród Eskimosów, pokazały że zawarte w rybach kwasy Omega mają decydujący wpływ na zdrowe serce – brak miażdżycy! Dodatkowo, co jest dobrą wiadomością, kwasy nienasycone Omega-3 podnoszą sprawność intelektualną, zwiększają odporność organizmu na infekcje, wpływają korzystnie na skóre, a nawet obniżają ryzyko zachorowania na niektóre odmiany raka – sutka, prostaty i okrężnicy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz