Omega 3 - ogólnie
Każdy zapewne wie, że cholesterol ma związek z naszym
zdrowiem, wszyscy też słyszeli o kwasach tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe kwasom
tłuszczowym nierówne. Obok kwasów nasyconych, NKT, których pełno w pokarmach
pochodzenia zwierzęcego, istnieją kwasy jedno- i wielonienasycone, które mają
decydujący wpływ na poziom cholesterolu we krwi,. Tak więc nie tylko spożycie
pokarmów zawierających cholesterol, czy raczej jego ograniczenie, ma znaczenie dla ochrony naszego zdrowia, ale
także uzupełnianie diety wartościowymi kwasami i unikanie kwasów niezdrowych. W
licznych badaniach pokazano, że zastąpienie kwasów tłuszczowych nasyconych
przez jednonienasycone lub wielonienasycone powoduje obniżenie poziomu
cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL we krwi. Ponadto kwasy tłuszczowe
jednonienasycone nie obniżają zawartości cholesterolu HDL i nie wpływają na
poziom w niej trójglicerydów. Niestety, zła wiadomość jest taka, że w
organizmie człowieka niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntezowane. Tak więc trzeba tych kwasów
dostarczyć organizmowi we właściwie skomponowanej diecie. Wśród niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych można wyróżnić dwie podstawowe grupy kwasy
omega-3, czyli kwasy tłuszczowe zawierające 3 wiązania nienasycone w
cząsteczce i kwasy omega-6 - zawierające 6 wiązań podwójnych. Badania
ludów, w których diecie obfitują ryby i ich przetwory, na przykład doświadczenia
wśród Eskimosów, pokazały że zawarte w rybach kwasy Omega mają decydujący wpływ
na zdrowe serce – brak miażdżycy! Dodatkowo, co jest dobrą wiadomością, kwasy
nienasycone Omega-3 podnoszą sprawność intelektualną, zwiększają odporność
organizmu na infekcje, wpływają korzystnie na skóre, a nawet obniżają ryzyko
zachorowania na niektóre odmiany raka – sutka, prostaty i okrężnicy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz